Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A köles az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, ráadásul a gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. - Karcag magazin
részletek »

Ne csak madáreledel legyen!

Karcag városának mindennapjai, hírei, érdekességei, történései egy csokorba szedve. Itt a Karcag Magazin oldalamon szeretném bemutatni a várost, múltját, jelenét és jövőjét. Látogasson el rendszeresen az oldalra, hogy olvashassa a legfrissebb híreket
Karcag magazin
Itt vagy: Karcag magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ne csak madáreledel legyen!
Ne csak madáreledel legyen!
Gyümölcsös-túrós köles málé
A köles az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, ráadásul a gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az 1600-as években minden negyedik szárazmalomnak két része volt: egyikben őrölték a lisztet, a másikban kására járó kő volt, ott hántolták a kölest. A szélmalmok korszakában is megmaradt a kásahántoló kő. A karcagi szélmalomban például három kő található: az ötmázsás francia rakott kő a búzát őrölte, a négymázsás kölest hántolt, míg a három mázsás kukoricát darált. Az 1800-as évek közepén megjelentek a gőzmalmok, és ezekben a hengerszékek mellett hagytak malomkövet is kölest hántolni. Ez így ment 1950-52-ig, amikor az államosítás után kiszereltették a köles hántoló köveket és megkezdődött a tervszerű rizstermesztés. Ekkor üzemelték be a karcagi rizshántolót (még kettőt az országban: Szarvason és Dévaványán), de a karcagi volt a legnagyobb teljesítményű.

Hajdanán naponta többször is ettek kölest az emberek - mondja Szabó Imre. - Egy 1699-es összeírás szerint a legszegényebbek is igyekeztek megtermelni. De szerették a gazdagok is, hiszen előkelő vacsorákon megkövetelte azt a kunkapitány is. Napjainkban szinte reneszánszát éli a köles fogyasztása. Hagyományos ételnek számít a Kunságban, főleg Karcagon a kölesbéles, a kölesmálé, a fordított köles és a lebbencses köles.
Hirdetés

Szabó Imre és Elek György A karcagi molnár ételek című könyvükben le is írták ezeknek az ételeknek az elkészítését. Ugyanebben az évben a kunok első világtalálkozójára elkészítették a fordított kását. Ez úgy készül, hogy ahány kiló a köles, annyi kiló szalonnát kell alásütni, majd ugyanannyi hagymát megpirítani rajta. Utána kerül bele a meleg vízben alaposan megmosott, átdörzsölt köles. Addig kell kevergetni, amíg meg nem fehéredik, akkor felöntjük fokozatosan vízzel és sóval, borssal ízesítjük. Amikor kész, egy fadeszkára kifordítjuk a bográcsból. Ennek olyan nagy sikere volt, hogy még a Duna Tv Ízőrzők című műsorában is szerepelt.

Szabó Imrét minden szabadtéri főzésre és versenyre meghívják, és szívesen el is megy. Együtt főz Soós Lajossal és sorra nyerik a helyezéseket, például Kisújszálláson a kunok főző versenyén. Céljuk, hogy a fiatalokkal is megszerettessék a kölest, ezért óvodai rendezvényeken is főznek, sütnek. Hat óvodában a gyümölcsös túrós köles máléjuk nagy sikert aratott a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

A köles, mint egészséges étel különösen népszerű napjainkban. Ez az egyetlen gabona, ami lúgosítja a szervezetet, ráadásul gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Imre egy konyhai fortélyt is elárul: főzésénél állandóan kavargatni kell. Erre a célra a kovácsmester készített neki egy köleskavarót, nehogy odakozmáljon. A karcagi férfi elhatározta, hogy a kölest visszahozza az emberek tudatába és asztalára, ezért tévéműsorokban szerepel és recepteket szolgáltat a Vidék Íze újságnak is. A köleshez bárki hozzájuthat a boltokban, de ha valaki termeszteni szeretné, annak sincs akadálya. Rovatunkban ehhez is adunk majd tanácsokat.

Gyümölcsös-túrós köles málé
Hozzávalók: 50 dkg hántolt köles, 2 liter tej, csipet só, 7 dkg margarin, 25dkg túró, 8 tojás, 3 dl tejföl, 6 evőkanál cukor, gyümölcs (lehet befőtt is)
Elkészítés: A kölest a tejben, csipetnyi sóval megfőzzük, közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett. Ha kész beletesszük a margarint és jól elkavarjuk, megvárjuk még kihűl és hozzátesszük a túrót, a tojások sárgáját kikeverve a cukorral, végül a tojásfehérje keményre vert habját óvatosan hozzá keverjük. Egy magasabb falú tepsit margarinnal kikenünk vagy sütőpapírral béleljük, és beleöntjük a kölesmálét, majd egyenletesen elterítjük, kb. 5 cm magas legyen. Utána rákenjük a tejfölt és gyümölccsel vagy befőttel díszítjük. 200 fokon kb. 40 percig sütjük.

Köles béles

Hozzávalók: 20 dkg hántolt köles, 25 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, só, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt feketebors.
Elkészítés: Az átmosott köleshez diónyi zsírt, teáskanálnyi sót adunk, felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Idő közben a vizet szükség szerint pótoljuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással, teáskanálnyi sóval, diónyi zsírral, és a szükséges mennyiségű tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra elnyújtjuk.
10 dekányi sertészsírt 10 dkg liszttel összeolvasztunk, és a kisodort tésztán egyenletesen szétkenünk. Felgöngyöljük, mint a kalácsot, majd háromfelé szétválasztjuk. Ezeket egyenként kisodorjuk, és kb. 6 centis négyzetekre vágjuk.
A megfőtt kölest őrölt feketeborssal és sóval fűszerezzük, kicsit hűtjük, és apró halmokat teszünk a bélesek közepébe. Batyukat formázunk belőle, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt szép aranyló sárgára sütjük.

Fordított köleskása
Hozzávalók: (10-12 főre) k kg hántolt köles, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg füstölt szalonna, 25 dkg házi sonka, vagy bacon szalonna, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika.
Elkészítés: Felhevített bográcsban zsírjára pirítjuk a füstölt szalonna csíkokat. Amikor megüvegesedett, beleborítjuk a sonkát (bacont), és tovább sütjük. Néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát. Amikor az egész egyenletesen összepárolódott, az előzőleg átmosott, kiszárított kölest is belekeverjük. Ezzel további 8-10 percig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Ekkor fűszerezzük 3 evőkanál őrölt feketeborssal, 4 teáskanál sóval, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikával. Amikor a leve elfő, akkor apránként pótoljuk, és a bográcsot rázogatva készre főzzük. Ekkor már jól összeáll a bográcsban. A köleskását tálcára borítva kínáljuk.

Köleskását kínálunk, jó étvágyat kívánunk!
Ízőrzők Karcag 4/2.
Az Alföld keleti részén fekvő Karcag a Nagykunság fővárosa. Jellegzetes mezőváros, híres a fazekasságról, szélmalmáról és gasztronómiájáról. Errefelé elterjedt növény volt a köles, így megismerhetjük két alapétel, a kölesbéles és a fordított köles, valamint a szintén hagyományosnak számító pálinkás csöröge, a Ferdinánd kalács, a kukoricatorta és a tepsis krumpli elkészítési módját.
Karcag Tv köles főzés a főtéren - Lebbencses köles
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Karcag, hagyomány, köles, Karcagi Ízörzők, madáreleség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-08-02 07:38:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü